2017-12-21 15:15:07• hírek • Bede Emőke

A városi tanács döntött: jövőre több adót fizetünk

Csütörtök délután tanácsülésre gyűltek össze a városi tanácsosok, a napirendek között pedig volt egy igen fontos határozattervezet is: a helyi adók és illetékek emelése.

Mint arról már többször lehetett olvasni, az adótörvénykönyv módosítása miatt az önkormányzatok jelentős pénzösszegektől esnek el. Szatmárnémeti sem kivétel ez ügyben, az előzetes számítások szerint városunk mintegy 30 millió lejtől esik el a jövő évben.
 

A kiesés pótlására az önkormányzatok és értelemszerűen Szatmárnémeti is az adóemelés mellett döntött, bár a határozat elfogadását éles szóváltás előzte meg.
 

Az ellenzék szerint az adóemelés csupán akkor volna elképzelhető, ha már minden más megoldás hatástalannak bizonyul. A PSD ellenvetéseire az RMDSZ és a PNL is reagált. Utóbbi nevében Adrian Albu szólalt fel, aki elmondta, hogy az idei adótörvénykönyv-módosítás precedens nélküli és szinte normalitáson túli. Azonban az is hihetetlen, hogy a kormánypárti tanácsosok nem akarják belátni, nem fiktív számokról van szó, a jövő évi hiány a legfinomabb becslések szerint is 30 millió lej lesz. A tanácsosokon kívül pedig a lakosságnak is meg kell értenie, fájdalomentesebb megoldás nincs, a lépés elkerülhetetlen, ha 2018-ban is fejlődni akar a város.
 

Hosszas szócsata után végre szavazásra bocsájtották a tervezetet: 19 igenlő és 6 nemleges szavazattal a tanácsosok úgy döntöttek, 2018-tól emelkednek a helyi adók és illetékek. Húsz százalékkal többet fizetünk majd a járművek esetében, ötven százalékkal emelkedik a beépítetlen belterületek adója, a lakóingatlanok esetében 0.1 százalékról 0.12 százalékra emelkedik a szorzókulcs.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: